I Nemačka upozorava svoje građane: Ne idite na sever Kosova

Posle upozorenja ambasade Velike Britanije u Prištini svojim građanima da ne putuju na sever Kosova i Metohije, i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je upozorenje nemačkim građanima da ne putuju u opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica, jer je u njima „situacija i dalje napeta“.

„Iako nasilje obično nije usmereno protiv stranaca, ne može se isključiti da može doći do izolovanih incidenata koji ugrožavaju bezbednost i koji bi mogli da ograniče opštu slobodu kretanja“, navodi se u preporukama nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju koje se može naći na zvaničnoj internet-stranici Ministarstva, podseća se da je 16. januara 2018. „ubijen poznati kosovsko-srpski političar Oliver Ivanović u Severnoj Mitrovici“, zbog čega Ministarstvo preporučuje nemačkim državljanima da se, „pre nego što otputuju na sever Kosova, upoznaju sa situacijom, da putovanje pažljivo pripreme“ i da, po mogućnosti, „na pojedinačnim putovanjima budu u pratnji lokalnih vodiča“, prenosi Dojče vele.

Nemačkim putnicima preporučuje se i da „budu oprezni i izbegavaju veće gužve“.

Nemačko Ministarstvo, kao i za sve ostale zemlje, ima preporuke i za Srbiju u kojima stoji da je „situacija u celoj zemlji generalno mirna“, ali se upozorava da subotom u Beogradu i drugim gradovima može biti organizovanih protesta i demonstracija, ali se i dodaje da su ta okupljanja „do sada bila mirna“.

Takođe se upozorava da su zbog toga „mogući zastoji u saobraćaju“, a putnicima se savetuje da prate izveštaje medija i izbegavaju demonstracije.

Nemačko Ministarstvo posebno ukazuje na „moguće poteškoće“ prilikom ulaska u Srbiju sa teritorije Kosova, uz obrazloženje da „Srbija tretira Kosovo kao deo svoje državne teritorije, a ne kao stranu zemlju“, i da svako ko dolazi sa Kosova nije ušao u Srbiju na zvaničnom graničnom prelazu, odnosno, kada bude napuštao Srbiju, neće moći da dokaže da je prethodno ušao na njenu teritoriju“.

Takođe, kako piše DW, srpski graničari obično udaraju pečat u pasošu preko kosovskog pečata, zbog čega kosovske granične vlasti često – na zahtev – u nemački pasoš ne udaraju kosovski ulazni pečat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.