U trendu

I nemačko tužilaštvo otvorilo istragu protiv Šerifa Šekata

BERLIN – I nemačko tužilaštvo otvorilo je danas istragu protiv Šerifa Šekata, osumnjičenog za napad izveden u centru Strazbura, javljaju francuski mediji.

Nemačko tužilaštvo je pokrenulo istragu za ubistvo, pokušaj ubistva i nanošenje teških povreda, rekao je portparol tužilaštva Markus Šmit, potvrdivši navode berlinskog lista „Tagesšpigel“.

Francuska televizija BFM navodi da je istragu otvorio sektor nemačkog tužilaštva za suzbijanje terorizma.

Šmit je istakao da to ništa ne menja kad je reč o odgovornosti francuskih vlasti, koje su već pokrenule istragu protiv Šekata.

Sektor francuskog tužilaštva za borbu protiv terorizma otvorio je istragu protiv napadača iz Strazbura jer su očevici izjavili da su čuli kako on tokom napada uzvikuje „Alahu akbar“ (Bog je veliki).

Dozvoljeno je da nemačko tužilaštvo istražuje o ovom slučaju paralelno sa francuskim jer su nemački državljani prisustvovali napadu u utorak uveče u Strazburu, na granici Francuske i Nemačke.

Iako nijedan nemački državljanin u tom napadu nije ranjen, oni su pretrpeli traume.

Šekat (29), francuski državljanin, osumnjičen je da je ubio tri osobe, a 13 ljudi ranio, samo nekoliko metara od čuvenog gradskog Božićnog vašara.

Napadač, koji je ranjen u razmeni vatre sa snagama reda, od tada je u bekstvu i francuska policija ga aktivno traži, ali su budne i nemačke vlasti, a kontrola na granici je pojačana.

Šerif Šekat nije nepoznat nemačkim vlastima. On je u toj zemlji 2016. osuđen na dve godine i tri meseca zatvora zbog pljački, a tamo je izdržao nešto više od godinu dana kazne pre nego što je proteran u Francusku, navodi BFM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.