U trendu

I ova zemlja daje 100 evra građanima: Njih 38 miliona dobiće pomoć

Francuska vlada je najavila jednokratnu isplatu od po 100 evra svakog građaninu čiji je mesečni neto prihod 2.000 evra ili manji, kako bi im ublažila troškove zbog skoka cena goriva i energije.

Ovu „inflacionu pomoć“ će automatski dobiti oko 38 miliona Francuza, uključujući i one koji ne voze automobil ili motor, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Prve isplate zaposlenima u firmama biće krajem decembra, a za državne službenike, studente i penzionere početkom 2022. godine.

Uplate od po 100 evra biće oslobođene poreza, a premijer Žan Kasteks je rekao da će ova mera vladu koštati 3,8 milijardi evra, dodajući da je to daleko manje od ceha koji bi joj nanelo smanjenje akciza na gorivo.

U Evropi vlada opšte nezadovoljstvo zbog skoka svetskih cena energije, koji je uglavnom rezultat ogromne potražnje preduzeća koja se oporavljaju od duge kovid paralize. Previranja na energetskom tržištu imaju direktne negativne efekte, poput poremećaja u lancima snabdevanja i nestašica goriva i drugih potrošačkih dobara, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar