U trendu

IAEA nudi pomoć Japanu oko radioaktivne vode iz Fukušime

BEČ – Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da spremna da na zahtev Japana pošalje tim inspektora koji će nadgledati prečišćavanje radioaktivne vode koja treba da se ispušta iz katastrofom pogođene nuklearne elektrane Fukušima, što bi smanjilo zabrinutost zbog uticaja na životnu sredinu.

„Možemo sarađivati ako vlada Japana tako odluči i pozove nas. Mogli bismo sarađivati u čitavom spektru operacije, pre, tokom i posle toga“, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grosi u nedavnom intervjuu za japansku agenciju Kjodo.

On je naglasio stručnost i iskustvo inspektora UN i rekao da je agencija „u pripremnim razgovorima“ sa japanskom vladom o tome kako postupati sa akumuliranom vodom.

Japanska vlada razmatra mogućnost puštanja vode koja se koristi za hlađenje reaktora uskladištenoj u elektrani Fukušima u more, ali tek treba da donese konačnu odluku zbog snažnog protivljenja lokalnih ribara koji brinu kako će to uticati na ribe i riblje proizvode.

Susedne zemlje poput Kine i Južne Koreje takođe su izrazile oprez zbog ispuštanja vode iz postrojenja Fukušima.

IAEA planira da u martu iduće godine organizuje međunarodnu konferenciju povodom 10. godišnjice nuklearne krize u Fukušimi, na kojoj učesnici, uključujući stručnjake iz Japana, mogu da razmene mišljenja i o nuklearnoj bezbednosti .

Pre devet godina, 2011, zemljotres je pokrenuo cunami koji je izazvao nuklearnu katastrofu u elektrani Fukušima udaljenoj oko 220 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.