U trendu

IAEA vrši procenu NE Zaporožje nakon granatiranja

BEČ – Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvršiće danas procenu uticaja granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je lokacija više desetina puta granatirana tokom vikenda.

Kako je navela IAEA u saopštenju, eksplozije su oštetile zgrade i opremu, iako nijedna nije bila kritična za nuklearnu sigurnost i bezbednost, preneo je Gardijan.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da se snage koje stoje iza granatiranja „igraju vatrom“ i da „to mora odmah prestati“.

„Ponovljeno granatiranje lokacije ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje sinoć i jutros oštetilo je zgrade, sisteme i opremu, a neke od eksplozija su se dogodile u blizini reaktora“, navodi IAEA.

Kako se ističe, elektrana je pogođena sa „više od 10 eksplozija u roku od 40 minuta“, iako su nivoi radijacije na lokaciji ostali normalni i nema izveštaja o žrtvama.

Spoljna napajanja NE Zaporožje koja su tokom sukoba više puta prekidana, nisu pogođena.

Dodaje se, da prema ekspertima IAEA, rukovodstvo lokacije prijavilo je oštećenje na nekoliko mesta, uključujući zgradu za radioaktivni otpad i skladište, električni kabl do jednog od reaktora, rezervoare za skladištenje kondenzata.

„Iako nije bilo direktnog uticaja na ključne sisteme nuklearne bezbednosti i bezbednosti u elektrani, granatiranje im se opasno približilo. Govorimo o metrima, a ne kilometrima. Ko god da granatira nuklearnu elektranu u Zaporožju, preuzima ogromne rizike i kocka se sa životima mnogih ljudi“, upozorava Grosi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.