U trendu

Ide i Hamond: Daću ostavku, neću da me Džonson otpusti

LONDON – Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je danas da će u sredu podneti ostavku pre nego što mu, prema očekivanjima, favorit u trci za premijera Boris Džonson uruči otkaz ako preuzme kabinet, a pre njega je ostavku za isti dan najavio ministar pravosuđa Dejvid Gok.

„Ja sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podneti ostavku pre nego što do toga dođe. Pod pretspostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem“, kazao je Hamond u emisiji „Bi-Bi-Sija“, prenosi Rojters.

Njegov kolega, ministar pravosuđa Gok izjavio je prethodno za „Sandej tajms“ da će u sredu podneti ostavku ukoliko Džonson pobedi na unutarstranačkim izborima u Konzervativnoj partiji i postane novi premijer.

„Indipendent“ prenosi da je Gok obavljao ovu funkciju od juna 2016. kada je predsednica vlade postala Tereza Mej i da je sada poručio da neće moći da nastavi sa radom u vladi pod Džonsono, bivšim šefom diplomatije, ukoliko on bude tražio Bregzit bez sporazuma s EU.

Gok je ocenio da bi takav potez Londona vodio nacionalnom „poniženju“.

„S obzirom da sam bio u kabinetu od kada je Tereza Mej došla na vlast, mislim da bi bilo odgovarajuće od mene da podnesem ostavku poput nje“, kazao je Gok.

Trka za novog lidera Torijevaca ulazi u poslednjih 48 sati, glasanje je u ponedeljak, rezultati će biti saopšteni narednog dana, a Džonsonov protivnik je aktuelni britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

(Tanjug)

Napišite komentar