U trendu

Idnija: Izbori u četiri države i jednoj teritoriji

NJU DELHI – Birači u četiri indijske države i jednoj teritoriji glasaju danas na izborima koji predstavljaju test za vladu premijera Narendre Modija.

Televizijski kanali prikazuju glasače, kojima se meri temperatura, sa maskama i u redovima kako održavaju distancu, preneo je AP.

Modi je na svom Tviter nalogu zatražio od ljudi, posebno mladih, da glasaju u rekordnom broju, dok su se birališta otvarala u Asamu, Zapadnom Bengalu, državama Kerala i Tamil Nadu i teritoriji pod federalnom upravom Pudučeri.

Izbori se smatraju presudnim za Modijevu stranku Bharatija Džanata (BJP) i njen pokušaj da se utvrdi na severoistoku i jugu zemlje.

Na istoku zemlje u Zapadnom Bengalu i Asamu, gde je u toku treća faza izbora, Modijeva stranka se oslanja na svoju snažnu hinduističku nacionalističku ideologiju da bi privukla glasove.

Modijeva stranka nikada nije vladala Zapadnim Bengalom, jednom od najmnogoljudnijih indijskih država.

Poraz glavnog ministra Mame Banerdžea snažnog Modijevog kritičara u toj državi zadao bi udarac ionako slaboj opoziciji u zemlji.

Na jugu Indije, Modijeva stranka bori se za treće mesto u Kerali, koju trenutno vodi vlada predvođena Komunističkom partijom.

U Tamil Nadu, Modi se udružio sa moćnom regionalnom strankom kao mlađim partnerom.

Rezultati izbora biće saopšteni 2. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar