U trendu

IFC: Pomoći Africi da proizvodi vakcine

JOHANESBURG – Globalne razvojne grupe, uključujući International Finance Corp (IFC), saopštile su da će istražiti pomoć afričkim proizvođačima, kao što je Aspen Farmaker Holdings, da pojačaju proizvodnju vakcina u Africi, koja je primila relativno malo vakcina protiv kovid-19.

Vest dolazi nakon što je Evropska unija prošle nedelje obećala milijardu evra za izgradnju proizvodnih centara za vakcinaciju u Africi.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je juče obećao da će pomoći tom kontinentu da proizvede više vakcina na lokalnom nivou, prenosi Rojters.

Partneri IFC-a, uključujući američku korporaciju za međunarodni razvoj (DFC), Proparko i Nemačku instituciju za finansiranje razvoja, rekli su da će proizvođačima obezbediti sredstva za jačanje kapaciteta za proizvodnju vakcina, izgradnju tehničkih veština i omogućavanje razmene znanja.

Finansiranje je namenjeno kao pomoć Africi da odgovori na kovid-19 i buduće pandemije, ali nije naveden vremenski okvir za taj napor.

Oko 1,53 milijarde doza vakcina protiv kovid-19 primenjeno je širom sveta, ali samo oko 1 odsto u Africi, prema nedavnim podacima Svetske zdravstvene organizacije.

„Povećanje proizvodnje vakcina u Africi za Afriku spasiće živote i diverzifikovati globalni lanac snabdevanja vakcinama“, rekao je glavni operativni direktor DFC-a Dejvid Marčik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.