U trendu

IG Petrinjsko proleće: Zagrebe, grli te Petrinja

ZAGREB – Porukom „Zagrebe, grli te Petrinja“, Inicijativa građana Petrinjsko proleće uputilo je podršku i razumevanje Zagrepčanima na drugu godišnjicu zemljotresa koji je pogodio hrvatsku prestonicu.

U poruci podrške istaknuto je da ni u Zagrebu, ni u Petrinji obnova nakon potresa još nije počela.

„Na drugu godišnjicu zagrebačkog potresa šaljemo podršku svim dragim Zagrepčanima, jer znamo šta ste preživeli. Svima vama koji još uvek čekate obnovu. Svima vama koji se dve godine borite s papirologijom, obećanjima, prolongiranjem rokova. Mi vas razumemo, jer smo na svojoj koži osetili sve spomenuto“, istaknuto je u poruci Inicijative Petrinjsko proleće, prenela je Hina.

Smatraju da su i potresom pogođeno područje centralne Hrvatske i Banije „žrtve politike“ koja se, kažu, jedino može okarakterisirati hronično nemarnom.

„Proteklih više od 25 godina Republika Hrvatska ubira porez kako bi tobože osigurala osnovne usluge u zajednici i izvršavala svoje obveze prema pravima građana garantiranim Ustavom..“, navodi se u poruci i dodaje:

„Percepcija državne (i preplaćene) brige za zdravstvo, školstvo, bezbednost i infrastrukturu raspala se u nekoliko sekundi“.

U poruci pitaju koliko će vremena proći dok razrušeni gradovi postanu sigurni za život.

„Ko zna koliko će vremena proći da naši razrušeni gradovi postanu sigurni za život. Ko zna koliko će vremena proći da svaki Zagrepčanin i Petrinjac ponovo živi u svom toplom domu. Ko zna kada će naša deca opet pohađati svoje matične škole“, stoji u poruci, uz pozdrav:

„Grli te Petrinja, Zagrebe. Grli tvoje ranjene i srušene kuće svojim ranjenim i srušenim kućama.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.