U trendu

IHJJ: Srbija poseže da hrvatskom kulturnom baštinom

ZAGREB – Hrvatski institut za jezik i jezikoslovlje (IHJJ) oštro je kritikovao zvanični Beograda da, kako tvrde, prisvaja dubrovačku književnost i da zakonskim rešenjima dodatno, kako tvrde, učinjen „agresivan korak“ posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom.

Institut reaguje na nedavno usvojeni „Zakon o kulturnom nasleđu“ u kojem se navodi da „izdanja dubrovačke književnosti, pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom“.

U saopštenju, koje prenosi Hina, tvrdi se da je i „dosadašnja srpska kulturna i politička javnost često iskazivala želju i potrebu za prisvajanjem hrvatskoga kulturnog dobra“.

Navode da su motivi za usvajanje ovakvog zakona „najverovatnije politički“, pa i na, kako kažu, „priznavanje“ da je dubrovačka književnost „i hrvatska“, a ne samo srpska „kako se donedavno govorilo u srpskim kulturnim krugovima“.

Institut smatra, kako navode, „prozirnim i krajnje neprimerenim takav perfidan čin jer su dubrovačka književnost i dubrovačka kultura bili i ostaće isključivo hrvatski, kao jedan od bisera hrvatske hilljadugodišnje kulturne baštine“.

Uz podsećanje da je, kako navode, srpska politika nedavno proglasila posebnim, bunjevački jeziko, da se, kažu, u Srbiji smatra da je „hrvatski jezik samo jedan od naziva za srpski“, iz ovog instituta kažu da je „ovo treći nastavak takve promašene politike“.

„Smatramo da je reč o jednako sramnom i nedobrosusedskom, a u konačnici kulturno-jezičko neodrživom činu koji zaslužuje krajnju osudu“, naveli su iz IHJJ.

Institut smatra da vezivanje Srbije za hrvatsku kulturu i njeno prisvajanje dolazi otuda što , kako navode, garantuje „nekakvu evropsku kulturu i nasleđe koje inače ne bi imali“…

Hina prenosi i reagovanje ministarke za kulturu i medije Nine Obuljen Koržinek, koja je pomenuti zakon nazvala „skandaloznim“, Srbiju pozvala da odustane od posezanja za „hrvatskim teritorijama i kulturnom baštinom“ i najavila da će reagovati preko Ministarstva spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar