Il Manifesto: Za siromašne, vakcina tri puta skuplja

RIM – Distribucija anti-kovid vakcina je senzacionalni neuspeh slobodnog tržišta primenjen na zdravlje, piše italijanski list “Il Manifesto”, u tekstu u kojem analizira ponašanje velikih farmaceutskih kompanija u vreme pandemije kovida19.

List podseća da je direktor englesko-švedskog proizvođača vakcine “AstraZeneka”, Paskal Soriot, obećao da će njihov lek biti jednako dostupan svima.

Ali umesto toga, navodi se, vakcina se siromašnim zemljama prodaje po dva ili tri puta većoj ceni nego bogatim zemljama.

Ugovor između Evropske unije i proizvodača vakcina je tajna, ali je jedna tviter poruka belgijske ministarke otkrila da EU vakcinu AstraZeneka plaća 1,78 evra.

Međutim, Uganda, čiji je bruto nacionalni dohodak 40 puta manji od evropskog, jednu dozu iste vakcine plaća tri puta skuplje, to jest 5,8 evra.

Da situacija bude gora utvrđeno je da vakcina AstraZeneka nije efikasna protiv sojeva koji cirkulišu u toj afričkoj zemlji, pise italijanski list.

Navodi se da slučaj Ugande nije usamljen i da Južnoafrička Republika, gde je dohodak po glavi stanovnika pet puta niži nego u Italiji, plaća vakcinu 4,32 evra, a jednaka cena je i za Brazil.

„Ako ekonomske nejednakosti i pohlepa farmaceutskih kompanija nastave da ometaju borbu protiv pandemije, zbog višestruke mutacije virusa, čak bi se i bogate i vakcinisane zemlje uskoro mogle naći nezaštićene i osuđene na stalno vanredno stanje zbog pandemije“, zaključuje list “Il Manifesto”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.