U trendu

Ima li zdanje Ekvatorijalne Gvineje diplomatski imunitet?

HAG – Ekvatorijalna Gvineja saopštila je danas da je luksuzno zdanje u centru Pariza koje koristi sin predsednika te zemlje bilo zaštićeno diplomatskim imunitetom kada su 2012. godine francuske vlasti upale u tu zgradu.

Ekvatorijalna Gvineja je, naime, pokrenula pred međunarodnim sudom 2016. godine slučaj, a nakon što je u rezidenciji Teodorina Obiana na aveniji Foš izvršen pretres u sklopu istrage o korupciji koja je rezultirala osudom za proneveru, koja je potvrđena prošle sedmice.

Osuda je usledila nakon što je Obianu ženevsko tužilaštvo oduzelo kolekciju 25 super automobila, uključujući Ferari Enco i Bugati Veiron, a na osnovu sporazuma kojim je okončana istraga o pranju novca.

Automobili su na aukciji „zaradili“ gotovo 27 miliona švajcarskih franaka.

Ovaj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde, inače, smatra se testom za to dokle doseže Bečka konvencija o diplomatskom imunitetu iz 1961. godine, a koja štiti vladine službenike od krivičnog gonjenja u inostranstvu, preneo je Rojters.

Obiang (50) je sin predsednika Teodora Obianga Nguema Mbasogoa, koji vlada Ekvatorijalnom Gvinejom više od tri decenije.

Kad je reč o stanu koji, po rečima predstavnik Ekvatorijalne Gvineje ima diplomatski zaštitu, on se nalazi u jednom od najluksuznijih kvartova Parizu, a afrička država ga je kupila 2011. godine i kažu da je deo njihove ambasade.

Ambasador Karmelo Nvono Nca, međutim, kaže da je Francuska odbila da prizna diplomatski predtekst zgrade pod lažnim izgovorom da ona pripada privatnom licu.

Narednih dana, Francuska će predstaviti svoju stranu priče pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija za sporove između država.

Presuda se očekuje kasnije ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.