U trendu

Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo pod vodstvom premijera Nihada Uka

SARAJEVO – Skupština Kantona Sarajevo danas je izglasala novu Vladu na čijem čelu će biti Nihad Uk iz „Naše stranke“.

Oni su imenovani za mandatni period od 2023. do 2026. godine, preneo je portal Klix.ba.

Izglasala ih je Skupština KS sa 22 glasom „za“, protiv je bilo 10, a suzdržanih dvoje.

Predstavnici stranaka koalicione većine u Kantonu Sarajevo Vildana Bešlija (Naša stranka), Elvedin Okerić (Narod i pravda), Adnan Šteta (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine) i Almir Bečarević (Stranka za Bosnu i Hercegovinu) juče su potpisali Program skupštinske većine u KS za mandatni period 2023. – 2026. godina.

Stranka „Narod i pravda“ je odlučila da će Admir Katica i Omer Osmanović ostati ministar unutrašnjih poslova, odnosno ministar za boračka pitanja, da će Naida Hota Muminović ostati ministarka obrazovanja i odgoja te da će Zlatko Mijatović biti ministar privrede.

SDP je odlučio da će Adnan Šteta i Haris Vranić ostati ministar saobraćaja, odnosno ministar zdravstva te da će Enda Pavić Pečenković biti ministarka za socijalna pitanja i Kenan Magoda ministar za sport i kulturu.

Naša stranka je odlučila da Darja Softić Kadenić ostane ministarka pravde i uprave dok će ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade biti Pavle Krstić.

Stranka za BiH je odlučila da Almir Bečarević bude ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline, a Emir Dedović ministar finansija.

Ciljevi skupštinske većine u Kantonu Sarajevo su, kako je navedeno u Programu, nastavak unapređenja kvaliteta života građana i građanki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.