U trendu

Imigracija je otrov

Madjarski premijer Viktor Orban nazvao je danas imigraciju „otrovom“ i ponovo odbacio svaku evropsku politiku koja želi da „prisili“ njegovu zemlju da prihvati strance.

„Za nas imigracija nije rešenje nego problem.. za nas je to jedan otrov i mi ne želimo da progutamo taj otrov“, rekao je šef madjarske konzervativne vlade u Budimpešti gde se sastao sa austrijskim kancelarom, socijaldemokratom Kristijanom Kernom.

Orban je ocenio da nema potreba za zajedničkom evropskom migrantskom politikom.

„Ko hoće migante može da ih uzme, ali nemojte nama da ih namećete“, rekao je Orban.

Budimpešta se žalila evropskom sudu zbog prvog sistema kvota koju su članice EU usvojile u septembru 2015. a 2. oktobra treba da održi referendum protiv principa obavezne raspodele izbeglica u zemljama EU.

Orban je rekao da u svakom migrantu vidi „potencijalni rizik za bezbednost i terorizam“.

Kroz Madjarsku, na putu migranata koji iz Grčke žele da dodju do zapadne Evrope prošlo je 400.000 ljudi 2015. godine. Prošle godine u Madjarskoj je uloženo je 199.000 zahteva za azil, a prihvaćena su 264.

Budimpšta je podigla žičane ograde na svojim granicama sa Srbijom i Hrvatskom krajem prošlog leta.

Uprkos kritika humanitarnih organizacija i brojnih svedočenja o nasilju madjarskih snaga bezbednosti prema migrantima, Beč je nedavno obećao da će poslati 20 policajaca na madjarsko-srpsku granicu.

„Ako imamo koristi od ove prakse, treba da je podržavamo“, rekao je austriski kancelar Kristijan Kern o nadzoru te granice.

Oko 1.400 migranata je sada blokirano u kampovima u jadnim uslovima, kaže Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)