U trendu

Inauguracija Bajdena protekla bez bezbednosnih problema

Ceremonija inauguracije novog predsednika SAD Džozefa Bajdena protekla je mirno u Vašingtonu i glavnim gradovima saveznih država, suprotno upozorenjima da pristalice dosadašnjeg šefa države Donalda Trampa planiraju oružane proteste.

U ulicama oko Kongresa SAD, gde je inauguracija održana, bilo je puno pripadnika bezbednosnih snaga, ali okupljanja gradjana nije bilo pošto su vlasti blokirale okolne prazne ulice oklopnim vozilima i betonskim barijerama, navodi Asošiejted pres.

Mirno je danas bilo i ispred državnih institucija u glavnim gradovima američkih država.

Nekoliko demonstranata okupilo se ispred sedišta vlade saveznih država Nju Hempšir i Mičigen, dok je u Kaliforniji bio samo jedan, sa Trampovim sloganom „Učinimo Ameriku ponovo velikom“.

U glavnom gradu Nebraske bila su tri demonstranta, od kojih je jedan mahao zastavom „Bajden nije predsednik“, javlja AP.

Nakon što je američki Federalni istražni biro (FBI) upozorio da Trampove pristalice na dan inauguracije Bajdena planiraju oružane proteste u Vašingtonu i glavnim gradovima svih 50 saveznih država, broj pripadnika Nacionalne garde koji pomažu policiji u glavnom gradu SAD, povećan je na 26.000.

Bezbednosni zvaničnici su brinuli ne samo zbog potencijalnih pretnji spolja, već i zbog mogućeg „napada iznutra“.

Zvaničnici su nadzirali pripadnike ekstremno desnih grupa, zabrinuti zbog mogućnosti da bi oni mogli da izazovu sukobe u Vašingtonu.

Tokom ceremonije inauguracije bilo je nekoliko hapšenja na različitim lokacijama u gradu, ali nikakvih ozbiljnih incidenata, navodi AP.

U satima uočima današnje inauguracije, federalni agenti su nadzirali onlajn kanale komunikacije desničarskih grupa na kojima je bilo diskusija o načinima da se ubace na ceremoniju, rekao je neimenovani zvaničnik.

Juče je 12 pripadnika Nacionalne garde uklonjeno iz obezbedjivanja dogadjaja posle bezbednosne provere od FBI. Medju njima su dve osobe koje su iznosile ekstremističke komentare u objavama ili tekstovima povodom inauguracije.

Dva zvaničnika su rekla Asošiejted presu da je za neke od tih 12 pripadnika Nacionalne garde pronadjena veza s ekstremno desnim militantnim grupama, a da su drugi izražavali ekstremističke stavove na internetu.

Ceremonija inauguracije je održana uz najopsežnije mere bezbednosti do sada, pooštrene zbog upada Trampovih pristalica u Kongres SAD 6. januara.

U nasilju u Kongresu tada je poginulo pet osoba, posle čega je Predstavnički dom opozvao Trampa sa dužnosti predsednika, po optužbi da je podsticao pristalice na pobunu. Trampa po istoj optužbi čeka sudjenje u Senatu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.