Incident: Mađari podigli avijaciju zbog ukrajinskog aviona

Mađarske vazduhoplovne snage podigle su nivo borbene gotovosti zbog malog ukrajinskog aviona, prenosi portal „Mukačevo“.

Incident se desio na granici u oblasti graničnog prelaza Lužanka—Beregšuranj.

Graničnici su odmah podigli uzbunu i prijavili narušioca organima bezbednosti NATO-a. U vazduh su podignuti višenamenski lovci četvrte generacije „Saab“ JAS 39 „Gripen“.

Avion-narušilac napustio je vazdušni prostor Mađarske nakon nekoliko manevara. Vojska ne isključuje da je to bio krijumčar koji je prevozio ilegalce ili zabranjenu robu iz Zakarpatja u EU.

Odnosi između Budimpešte i Kijeva pogoršali su se zbog diskusija o ukrajinskom zakonu o obrazovanju, koji između ostalog značajno smanjuje mogućnost učenja na drugim jezicima. Mađarska vlada izjavila je da zakon narušava prava nacionalnih manjina, među kojima ima i mnogih etničkih Mađara. U maju je ministar spoljnih poslova Petar Sijarto izjavio da će zbog ovog dokumenta pokrenuti reviziju sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Osim toga, od početka godine povećao se broj Ukrajinaca koji kupuje evropske pasoše. U februaru je policija mađarskog sela Hajdudoroga na granici sa Ukrajinom privela nekoliko zvaničnika koji su registrovali ilegalce i izdavali im lažna dokumenta.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.