U trendu

Incko pred SB UN: Nema crtanja novih mapa

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas pred Savetom bezbednosti UN da pandemija kovid-19 nastavlja da otkriva ozbiljnu disfunkcionalnost u BiH, kao i da neće biti iscrtavanja nove mape i da se pominjanje izraza „mirnog razlaza“ može tumačiti, kako kaže, „samo kao pretnja“.

Incko smatra da politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstven i koordinisan pristup u borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja „političkih poena jedan protiv drugog“, objavila je RTRS na svom sajtu.

„To je dovelo do situacije u kojoj su, u odsustvu mera koje su sprovodile nadležne vlasti na nivou BiH, entiteti preduzeli jednostrane i nekoordinisane mere što je rezultiralo preduzimanjem razlicitih rešenja u razlicitim delovima teritorije BiH“, rekao je Incko u izveštaju Savetu.

On se posebno osvrnuo na pominjanje izraza „mirnog razlaza“, kao i poziva vlasti Republike Sprske da se iz BiH povuku međunarodne vojne snage, te istakao da se „to može protumačiti samo kao pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i samim tim miru i stabilnosti zemlje“.

„Moram da ponovim da je Savet za implementaciju mira više puta istakao svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i fundamentalnoj strukturi BiH, kao jedinstvenoj, suverenoj državi koju čine dva entiteta. U BiH neće biti iscrtavanja nove mape“, poručuje Incko.

On se u izveštaju Savetu bezbednosti UN, između ostalog, osvrnuo i na „negiranje genocida“, kao i na „veličanje ratnih zločinaca“.

Kako dodaje RTRS, u tom kontekstu, pored Srba koje je kritikovao, pomenuo je i Hrvate, i naveo primer iz Mostara od 29. novembra prošle godine kada je „organizovan komemorativni skup posvećen Slobodanu Praljku, a ukazao je i na skup podrške od 27. januara ove godine Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.“

Tim povodom je podsetio i na ministra inostranih poslova u Savetu ministara Biseru Turković za koju je rekao da je pohvalila Mahmuljina i nazvala ga „braniocem BiH“, a on je osuđen za ratni zločin nad Srbima.

Incko je ukazao i da je Turkovićeva osudila osuđujuću odluku Suda BiH Mahmuljinu.

Predstavnica SAD je rekla da nijedan entitet BiH ne može da postoji van BiH.

Ona je pozvala na formiranje federalne Vlade u BiH, jačanje institucija i borbu protiv korupcije i približavanje standardima EU.

Osudila je politicare u BiH koji se fokusiraju na etno-nacionalisticke ciljeve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.