U trendu

Indeks: Kovid-pasoši u Hrvatskoj od početka juna ?

ZAGREB – Hrvatska intenzivno radi na takozvanim kovid-pasošima koje bi, kako saznaje hrvatski portal Indeks, trebalo da budu u opticaju već početkom juna.

„Zamišljeno je da se on izdaje digitalnim putem. Napraviće se aplikacija koja će generisati siguran QR kod na kome će biti podaci o putniku, njegovo ime i prezime, datum kada su primili vakcinu, kada su se testirali ili kada su preboleli kovid. Na tome se radi intenzivno. Plan nam je da sve bude gotovo do početka juna“, navodi dobro upućen izvor portala.

Za sve oko izdavanja tzv. kovid-pasoša, odnosno spomenutog QR koda biće nadležno Ministarstvo zdravlja.

Hrvatska je jedna od 13 evropskih zemalja koje su već dogovorile kriterijume za zelene pasoše, odnosno potvrde koje bi olakšale putovanja u vreme pandemije.

Uz Hrvatsku u inicijativu su uključeni Austrija, Bugarska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugalija, Slovenija i Španija, a o kriterijumima bi uskoro trebalo da se oglasi i Evropska komisija.

Austrijska ministarka turizma Elizabet Kostinger nedavno je izjavila da bi upravo ova inicijativa za brže uvođenje zelenog pasoša trebalo da omogući preživljavanje evropskog turističkog sektora.

Francuska je postala prva država članica EU koja je započela sa testiranjem digitalnih kovid-pasoša.

Aplikacija TuAntiKovid deo je državnog programa za traženje kontakata zaraženih, a ista je nadograđena kako bi sačuvala podatke poput negativnog rezultata na testu za kovid-19 na mobilnim telefonima putnika.

Danska je, takođe, među prvima predstavila svoj Koronapas.

Uslov da Danci iskoriste novu slobodu je da moraju da dokažu da nisu zaraženi, pokazujući Koronapas, piše BBC.

Reč je o digitalnoj aplikaciji MinSundhed (MojeZdravlje) koja pokazuje je li osoba imala negativan rezultat testa u poslednja 72 sata ili potvrdu o vakcinaciji ili pak dokaz o prethodnoj infekciji unazad dva do 12 sedmica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar