U trendu

Index: Vize za SAD ukinute, putovanja uz prijavu na ESTA

ZAGREB – Hrvatski državljani od subote mogu da putuju u SAD bez vize, putem prijave na Elektronski sistem za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, ali to ne znači da mogu samo da sednu u avion i otputuju, piše Index.hr.

Vest o putovanju bez viza objavila je juče američka ambasada u Zagrebu na svom Fejsbuk nalogu, a hrvatski državljani će pre puta, poslovnog ili turističkog, morati da ispune ESTA prijavu.

Prijave putem ESTA mogu se podneti u bilo koje vreme pre putovanja, ali Ministarstvo državne bezbednosti preporučuje putnicima da zahtev podnesu što je pre moguće, a najmanje 72 sata pre puta, navodi se u saopštenju iz ambasade SAD.

Državljani Hrvatske nisu dužni da predoče specifičan plan putovanja pre podnošenja zahteva putem ESTA, a oni načelno važe dve godine.

Putnici koji poseduju vize B1/B2 treba da nastave da ih koriste za put u SAD, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Zagrebu.

Napomije se još da je moguće kod ulaska u SAD da putnici budu odbijeni, uprkos tome što im je odobrena ESTA.

ESTA je važeća za kratka i poslovna putovanja koja traju manje od 90 dana, a za sva druga putovanja, rad, studiranje ili boravak duži od 90 dana i dalje je potrebna viza.

Podnosilac zahteva za ESTA kome je već odbijen zahtev za vizu ili je kazneno osuđen neće dobiti odobrenje za putovanje, to važi i za one koji su nekad bili uhapšeni pa čak i ako nisu bili osuđeni nakon toga.

Odbijeni će biti i oni koji imaju neku ozbiljnu zaraznu bolest, ili ako im je već bio odbijen ulazak u SAD ili su bili deportovani.

Za putnike kojima je odbijena ESTA ostaje mogućnost da podnesu zahtev za vizu u američkoj ambasadi ili konzulatu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar