U trendu

Indija:Nasilje na protestima poljoprivrednika

NJU DELHI – Hiljade indijskih poljoprivrednika koji protestuju zbog najavljenih reformi sukobilo se sa policijom koja je barikadama i suzavcem pokušavala da ih spreči da prodru u istorijski kompleks Crvene tvrđave u Delhiju, pri čemu je jedna osoba poginula, a najmanje 80 povređeno, prenosi Rojters.

Protestna vožnja poljoprivrednika traktorima organizovana i dozvoljena na periferiji grada, koja se podudarila sa proslavom Dana Republike, pretvorila se u haos kada su neki farmeri skrenuli sa dogovorenih ruta protesta, probijajući barikade i sukobljavajući se sa policijom koja je upotrebila suzavac i pendreke da bi ih zaustavila.

Neki od demonstranata okupili su se kod Crvene tvrđave, spomenika iz 16. veka, probili su policijske kordone i popeli se na zidove i kupole tvrđave, gde se indijski premijer Narendra Modi obraća povodom proslave nacionalnog praznika.

Do utorka uveče policija je uklonila demonstrante iz kompleksa tvrđave, ali je danas tamo primetno snažno prisustvo obezbeđenja.

Policija je saopštila da je na nekoliko lokacija registrovala 22 incidenta od strane demonstranata, uključujući „nerede, oštećenje javne imovine i napad na javne službenike smrtonosnim oružjem“, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su putevi oko Nju Delhija i dalje zatvoreni, dok su dodatne snage policije raspoređena na mestima gde se demonstranti okupljaju na periferijama grada , a vlada je blokirala internet u nekim delovima prestonice, i smanjila brzinu mobilnih uređaja.

„Samyukt Kisan Morća“ ujedinjeni sindikati poljoprivrednika koji organizuju proteste osudili su jučerašnje nasilje, ali su obećali da će nastaviti sa svojim okupljanjima na periferiji.

Desetine hiljada indijskih poljoprivrednika protestuje već dva meseca protiv reformi poljoprivrednog sektora za koje kažu da će od njih imati koristi veliki privatni kupci na račun proizvođača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.