U trendu

Indija: Opozicija protestovala zbog isključenja Raula Gandija iz parlamenta

NJU DELHI – Članovi indijskih opozicionih partija ometali su danas rad parlamenta i protestovali u Nju Delhiju, nakon što je prošle sedmice ključni opozicioni lider i žestoki kritičar premijera Narendre Modija, Raul Gandi, isključen iz parlamenta pošto je osuđen na dve godine zatvora zbog navodne klevete na račun premijera.
Stotine pristalica Gandijeve Kongresne partije demonstrirale su u centru Nju Delhija, a policija je privela desetine demonstranata, piše AP.

Poslanici iz 18 opozicionih partija takođe su zajedno protestovali ispred parlamenta, noseći crnu odeću koja simbolizuje žalost i mašući transparentima na kojima je pisalo da je demokratija u Indiji u opasnosti.
Gandi je isključen iz parlamenta u petak, dan nakon što ga je lokalni sud osudio za navodnu klevetu i osudio na dve godine zatvora zbog toga što je u predizbornom govoru 2019. godine rekao da se svi lopovi prezivaju Modi, navodeći dva odbegla indijska tajkuna i premijera.

Gandijevo isključenje iz parlamenta zadalo je veliki udarac Kongresnoj stranci uoči opštih izbora sledeće godine, ukazuje američka agencija.
„Vlada želi da potisne opoziciju i njen glas“, rekao je predsednik Kongresne stranke, Malikarjun Karge.
Gandi je rekao tokom vikenda da je na meti zbog postavljanja pitanja o Modijevoj vezi sa Gautamom Adanijem, tajkunom koji je donedavno bio najbogatiji čovek u Aziji.

Američka firma za finansijska istraživanja, Hindenburg risrč, optužila je Adani grupu u januaru za manipulaciju cenama akcija i prevaru koja iznosi na milijarde dolara.

Gandi se od tada zalagao za istragu o Adanijevim poslovima, čija je tržišna vrednost od tada pala za desetine milijardi dolara.

Modijeva Indijska narodna stranka saopštila je da premijer nema veze sa Adanijem.
Opozicioni poslanici ponovili su danas pozive za parlamentarnu istragu Adani grupe.
Prema indijskom zakonu, krivična presuda i zatvorska kazna od dve godine ili više predstavljaju osnov za isklučivanje poslanika iz parlamenta.

Gandiju je odobrena kaucija na 30 dana da bi mu se omogućilo da se žali na presudu, što je i najavio da će učiniti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar