U trendu

Indija: Opozicioni lider podneo žalbu na zatvorsku kaznu zbog klevete

NJU DELHI – Indijski opozicioni lider Rahul Gandi, podneo je danas žalbu na odluku suda da je kriv i da treba da služi zavorsku kaznu zbog klevete.

Sud u državi Gudžarat dopustio mu je da plati kauciju do sledećeg saslušanja, zakazanog za 13. april.

Gand je osuđen na dve godine zatvora zbog komentara iz 2019. godine o prezimenu premijera Narendre Modija tokom izborne kampanje.

Lider Kongresa je kasnije isključen iz parlamenta.

Parlamentarni izbori biće održani u Indiji sledeće godine, a Gandiju neće biti dozvoljeno da se kandiduje ukoliko njegova presuda ne bude suspendovana ili preinačena, navodi BBC.

Opozicioni lideri optužili su vladajuću Bharatija Džanata partiju (BJP) za političku osvetu.

BJP je negirao ovo, rekavši da bilo sudskog procesa.

Gandi se pojavio u sudu u gradu Surat sa sestrom i još nekim liderima Kongresa danas posle podne.

Brojni radnici Kongresa okupili su se ispred suda kako bi dali podršku Gandiju, držeći transparente na kojima je pisalo „spasite demokratiju“.

Gandiju je kauciju odobrio sudija koji ga je proglasio krivim 23. marta.

Tužbu protiv njega podneo je poslanik BJP Purneš Modi, kome su zasmetali komentari Gandija tokom izborne kampanje: „Zašto se svi lopovi prezivaju Modi? Nirav Modi, Lalit Modi, Narendra Modi“, rekao je.

Nirav Modi je begunac, poznat kao dijamatski tajkun, dok je Lalit Modi bivši šef Indijske premijer lige u kriketu, koji je dobio doživotnu suspenziju od Kriket saveza Indije.

Purneš Modi je u tužbi naveo da su komentari oklevetali celu Modi zajednicu, ali je Gandi rekao da je izneo takav komentar samo da bi skrenuo pažnju na korupciju i da ništa nije bilo usmereno protiv bilo koje zajednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.