U trendu

Indija podržava nezavisnu istragu zločina u Buči

NJU DELHI, 6. aprila (Tajnjug) – Indija je saopštila danas da „nedvosmisleno osuđuje“ ubistva civila u Buči i podržava inicijativu o pokretanju nezavisne istrage o „duboko uznemirujućim izveštajima“.

Slike masovnih grobnica i tela civila očigledno pogubljenih na javnim mestima su najšokantnije koje su se do sada pojavile iz Ukrajine, prenosi BBC.

Osuda Indije izrečena na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN je najoštrija izjava te zemlje o Ukrajini i Rusiji od početka rata, iako se Indija do sada suzdržavala da glasa o rezolucijama u Savetu bezbednosti UN, Generalnoj skupštini UN i Savetu UN za ljudska prava u kojima se osuđuju ruske akcije.

Indija je zemlja koja ima dugu istoriju vođenja politike nesvrstanosti na međunarodnoj političkoj sceni, ali njeni izbalansirani diplomatski stavovi su se našli pod pritiskom zapadnih zemalja koje nastoje da obuzdaju Rusiju.

Indiju, koja zavisi od ruske nafte, prošle nedelje su kritikovale SAD i Australija zbog razmatranja ruskog predloga koji podriva sankcije Zapada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)