U trendu

Indija pojačala bezbednosne mere u Kašmiru

NJU DELHI – Indija je danas pooštrila ograničenje kretanja u Srinagaru, glavnom gradu Kašmira, a veliki broj naoružanih vojnika dodatno je raspoređeno na ulicama , dan nakon što je sahranjen vođa separatista Sajed Ali Šah Gilani koji je preminuo u 91 godini.

Gilani je sahranjen u blizini svoje kuće u Sringaru, a vojnici pojačano patroliraju okolnim ulicama kako bi sprečili veće proteste i okupljanja u džamijama, dok je kretanje ograničeno u celom gradu i na drugim mestima u Kašmiru, saopštio je vladin zvaničnik Rojtersu pod uslovom da mu se ne otkrije identitet.

U pojedinim delovima Srinagara zatvorene su i prodavnice, a mnoge ulice su potpuno puste, i u njima su barikade sa bodljikavom žicom, dok su naoružani vojnici na kontrolnim punktovima.

Drugi dan zaredom komunikacije su u prekidu, a mobilne mreže i internetske usluge u dolini Kašmira uglavnom su ugašene.

Gilani je bio najviši vođa separatista u Kašmiru, a njegova porodica je potvrdila u četvrtak da je ovaj veteran političar preminuo nakon duže bolesti i da je proveo u kućnom pritvoru poslednjih 12 godina, nakon što je vodio nekoliko protesta protiv Indije.

Indijske vlasti su tiho sahranile Gilanija, bez prisustva članova porodice, izjavio je njegov sin Nasem Gilani.

Kašmir je već dugo žarište sukoba između Indije i susednog Pakistana, a obe zemlje polažu pravo na region u celosti, ali vladaju samo njegovim delovima.

Napetosti su obnovljene nakon što je Nju Delhi u avgustu 2019. godine ukinuo autonomiju države Džamu i Kašmir i podelio ih na dve teritorije pod saveznom upravom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.