U trendu

Indija: Sin državnog sekretara izbegao ispitivanje policije

NJU DELHI – Sin državnog sekretara u indijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ašiš Mišra, koji je optužen za napad u kojem je u nedelju poginulo osam ljudi, nije se pojavio na ispitivanju, na koji ga je pozvala policija.

Automobil, koji se dovodi u vezu s njegovim ocem, državnim sekretarom Adžajom Mišrom, naleteo je na poljoprivrednike koji su protestovali u saveznoj državi Utar Pradeš, a tom prilikom poginula su četvorica muškaraca.

Nesreća, do koje je došlo u nedelju, izazvala je nerede, koji su doveli do toga da besna rulja pretuče na smrt trojicu muškaraca u automobilu, uključujući vozača. U nasilju je stradao i jedan novinar.

Poljoprivrednici tvrde da je Ašiš Mišra odgovoran za napad, ali i on i njegov otac to negiraju, prenosi Bi-Bi-Si.

Adžaj Mišra kaže da ni on ni njegov sin nisu bili u automobilu kada se dogodio incident.

Sin je, međutim, prvobitno rekao da je pobegao od rulje u polje, ali je kasnije tvrdio da nije ni bio u automobilu, niti na mestu nesreće.

Policija je uhapsila u četvrtak dvojicu muškaraca koji se dovode u vezu s incidentom nakon što je Vrhovni sud zatražio da se podnese izveštaj o istrazi.

Državni zvaničnici imenovali su sudiju u penziji da istraži napad.

Stotine poljoprivrednika u Indiji počelo je krajem septembra blokadom puteva novi talas protesta protiv spornih izmena zakona o poljoprivredi, dok njihovi saborci, koji od novembra prošle godine kampuju na prilazima Nju Delhija, zahtevaju potpuno ukidanje zakona.

Nekoliko ranije održanih rundi pregovora između predstavnika sindikata poljoprivrednika i vlade nisu dale rezultate, vlada ne odustaje od tvrdnji da će se izmenama zakona povećati prihodi poljoprivrednika, dok ih sindikati smatraju nepravednim i eksploatatorskim.

Indijska vlada je u septembru prošle godine uvela zakon prema kojem poljoprivrednici direktno prodaju svoje proizvode velikim kupcima, zaobilazeći veleprodajna tržišta koja reguliše vlada.

Poljoprivrednici tvrde da će im zakon naneti štetu i ostaviti im male mogućnosti za pregovaranje s velikim privatnim trgovcima i prerađivačima hrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.