U trendu

Indonežanski predsednik obećava kontrolu ekoloških standarda u rudnicima nikla

SOROVAKO – Indonezija će poboljšati praćenje ekoloških standarda za iskopavanje nikla, zbog zabrinutosti u vezi sa posledicama proizvodnje metala koji se sve više koristi u baterijama za električna vozila, rekao je danas predsednik države Joko Vidodo.

On je najavio da će ta zemlja jugoistočne Azije, koja ima najveće rezerve nikla na svetu, pojačati kontrolu ekoloških standarda u rudarstvu i angažovati kompanije koje imaju rasadnike za pošumljavanje iscrpljenih rudnika, preneo je Rojters.

Vađenje i topljenje nikla postalo je glavni adut privrede Indonezije, naročito otkad su milijarde dolara svetskih investicija stigle u zemlju nakon što je vlada zabranila izvoz neprerađene rude 2020. godine.

Međutim, ekološke grupe saopštile su da je proizvodnja nikla u Indoneziji zagadila ključne proizvodne lokacije na ostrvima Sulavesi i Maluku, čak i vode u nekim okolnim obalnim oblastima.

Vlasnici rudnika optuživani su za otimanje zemlje, dok su radnici u nekim rudnicima protestovali zbog slabih bezbednosnih standarda.

„Najvažnije je nadgledanje, a sistem kontrole upravljanja mora biti ojačan i rutinske procene moraju biti sprovođene“, rekao je Vidodo u rudarskom gradu Sorovako na ostrvu Sulavesi, dodajući da će osigurati da svi vlasnici rudnika poštuju najbolju međunarodnu praksu.

Razvoj sektora električnih vozila u Indoneziji je lična misija za Vidoda, koji pokušava da ubedi direktora Tesle Ilona Maska da proizvodi električna vozila ili baterije u Indoneziji, navodi Rojters.

Međutim, ukazujući na štetan uticaj takve industrije, desetine nevladinih organizacija prošle godine poslalo je otvoreno pismo Masku, pozivajući ga da ne ulaže u Indoneziju zbog zabrinutosti za životnu sredinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar