Indonezija: Bombaski napad na katoličku crkvu, 14 povređenih

DŽAKARTA – Najmanje 14 osoba je povređeno kada se u napadu dva bombaša samoubica, kako se veruje, jedan razneo ispred katoličke crkve u gradu Makasar u Indoneziji, prvog dana Velike nedelje pred Uskrs, saopštila je policija.

Prethodno je policija navela da je u pitanju bio jedan napadač, a sveštenik koji je predvodio službu, otac Vilhemus Tulak, rekao je da su dva napadača pokušala da uđu motociklima u dvorište crkve, ali da ih je u tome sprečilo obezbeđenje, navodi AP.

Dodao je da je jedan od njih aktivirao eksploziv i poginuo, a Rojters prenosi da su se u trenutku eksplozije u crkvi nalazili vernici.

Šef policije Sout Sulavesi potvdio je da je najmanje jedan napadač mrtav.

Na snimcima bezbednosnih kamera se vidi eksplozija koja je na sredinu puta izbacila plamen, dim i krhotine.

Na video snimcima sa mesta događaja vidi se da je policija ogradila prostor oko crkve, kao i da su automobili parkirani u blizini oštećeni.

Policija nije navela ko bi mogao da stoji iza napada, a za sada niko nije preuzeo odgovornost.

Policija je za seriju samoubilačkih napada 2108. na crkve i policijsku stanicu u gradu Surabaja, kada je poginulo više od 30 ljudi, okrivila grupu Džamah Anšarut, koja se ugleda na Islamskudržavu.

Najsmrtnonosniji napad islamskih militanata u Indoneziji desio se 2002. na ostrvu Bali, kada su poginule 202 osobe, uglavnom turisti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.