U trendu

Indonezija: Bračni par odgovoran za bombaški napad na crkvu

DŽAKARTA – Indonežanske vlasti identifikovale su nedavno venčani bračni par kao napadače na katoličku crkvu u gradu Makasar u kojem je povređeno 20 ljudi.

Oni su koristili bombe napravljene od ekspres-lonca kako bi se razneli ispred rimokatoličke katedrale tokom mise za Cvetnu nedelju, prenosi agencija AP.

U napadu je ranjeno 20 ljudi, uključujući četvoro crkvenih stražara, i razbijeni su prozori na crkvi i obližnjim zgradama u Makasaru, glavnom gradu provincije Južni Sulavesi.

Pomenuti bračni par se venčao pre šest meseci, a policija još istražuje njihovu kuću u Makasaru, rekao je portparol Nacionalne policije Argo Juvono.

„Istrage se i dalje sprovode, uključujući otkrivanje drugih počinilaca“, rekao je Juvono.

Policija je par identifikovala samo po inicijalima L i njegova supruga ISF, a komšije para identifikovale su muškarca kao Lukmana, a njegovu suprugu kao Devi, koji su imali između 23 i 26 godina.

Napadači su, kako je saopšteno, aktivirali svoje bombe kada su se suočili sa stražarima ispred crkve.

Bombe napravljene uz pomoć ekspres-lonca sadržale su visoko eksplozivne materijale i eksere kako bi nanele što veću štetu, rekao je šef gradske policije Vitnu Urip Laksana.

Veruje se da je par bio član organizacije DŽamah Anšarut, koja se obavezala na vernost grupi Islamska država i izvela seriju samoubilačkih bombaških napada u Indoneziji.

Prethodno je policija navela da je u pitanju bio jedan napadač, a sveštenik koji je predvodio službu, otac Vilhemus Tulak, rekao je da su dva napadača pokušala da uđu motociklima u dvorište crkve, ali da ih je u tome sprečilo obezbeđenje.

Policija je za seriju samoubilačkih napada 2018. godine na crkve i policijsku stanicu u gradu Surabaja, kada je poginulo više od 30 ljudi, okrivila islamsku grupu Džamah Anšarut, blisku Islamskoj državi.

Najsmrtnonosniji napad islamskih militanata u Indoneziji desio se 2002. godine na ostrvu Bali, kada su poginule 202 osobe, uglavnom turisti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.