U trendu

Indonezija dozvolila pristajanje brodu sa 120 Rohindza

DŽAKARTA – Indonežanske vlasti odlučile su danas da dozvole pristajanje brodu sa 120 muslimana Rohindža nakon što je danima čekao na odobrenje u najsevernijoj provinciji zemlje Ačeh.

Odluka je doneta zbog teških uslova u kojima se nalaze putnici, a to su uglavnom žene i deca, potvrdili su zvaničnici iz radne grupe za izbeglice u indonežanskoj vladi, prenosi AP.

Lokalne vlasti su ranije saopštile da će plovilo vratiti u međunarodne vode uprkos pozivima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i organizacija za ljudska prava da se dozvoli pristajanje.

Brod, koji navodno ima oštećenja, plutao je na otvorenom moru u teškim vremenskim uslovima i postojala je opasnost da se prevrne, saopštio je juče UNHCR.

Plovilo su prvi ugledali lokalni ribari u nedelju, oko 96 kilometara od obale grada Bireuna, potvrdio je vođa lokalne plemenske ribarske zajednice.

On je naveo i da ribari nisu bili u mogućnosti da vuku pokvareni drveni brod, ali su dali hranu i vodu putnicima, među kojima je 60 žena, 51 dete i devet muškaraca.

Rohindže su prema njegovim rečima saopštile da žele da odu u Maleziju i da su na moru proveli 28 dana pre nego što se pokvario motor čamca.

Lokalni zvaničnici uz podršku policije i mornarice obezbedili su hranu, lekove, novi motor i tehničara da pomogne u popravci čamca, a ranije su saopštili da će ga vratiti u međunarodne vode kada bude popravljen.

Plan da se čamac vrati na more izazvao je negodovanje organizacija za ljudska prava.

„Etnička grupa Rohindža je ranjiva grupa ljudi bez državljanstva kojoj treba dati zaštitu. Kao zemlja koja podržava ljudska prava i koja je članica Saveta UN za ljudska prava, Indonezija treba da bude primer drugim zemljama“, navodi se u saopštenju Koalicije civilnog društva, koju čini devet indonežanskih grupa za ljudska prava.

UNHCR je naveo da je spreman da pomogne vladi i lokalnoj zajednici u pripremama za iskrcavanje Rohindža, uključujući i proces karantina u skladu sa međunarodnim protokolima javnog zdravlja.

Više od 700.000 muslimana Rohindža pobeglo je iz Mjanmara sa većinskim budistističkim stanovništvom u izbegličke kampove u Bangladešu od avgusta 2017, kada je vojska Mjanmara pokrenula operaciju čišćenja kao odgovor na napade pobunjeničke grupe.

Snage bezbednosti Mjanmara optužene su za masovna silovanja, ubistva i paljenje hiljada domova, a grupe Rohindža pokušavaju da napuste prepune kampove u Bangladešu i otputuju morem u druge vecinski muslimanske zemlje u regionu, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.