U trendu

Indonezija:Obustavljena potraga za žrtvama avionske nesreće

DŽAKARTA – Indonežanske vlasti završile su danas potragu za preostalim žrtvama i ostacima Boinga 7372 kompanije Srividžaja er koji se nakon poletanja srušio u Javansko more, usmrtivši svih 62 ljudi u avionu .

Ministar saobraćaja Budi Karja Sumadi rekao je da su operacije pronalaženja okončane nakon skoro dve nedelje, ali da će se nastaviti ograničena potraga za nestalom drugom crnom kutijom, snimačem glasa iz kokpita aviona, prenosi AP.

„Nakon dugog razmatranja, danas moramo da zatvršimo akciju traganja i spasavanja,ali posvećeni smo nastavku napora da pronađemo snimač glasa iz pilotske kabine“, rekao je Sumadi novinarima.

On je najavio i da će indonežanska vlada obezbediti brod koji će rodbinu odvesti na mesto pada, na spomen ceremoniju u petak ujutro, a do sada su identifikovani ostaci 43 žrtve od 62 putnika iz aviona koji se srušio.

Istražitelji sarađuju sa Boingom i proizvođačem motora Dženeral Elektrik kako bi pregledali informacije iz snimača podataka leta, koj ije pronađen i koji prati stotine parametara koji pokazuju kako se avionom upravljalo u trenutku nesreće.

Tim američkog Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja i Savezne uprave za vazduhoplovstvo pridružili su se istrazi, a očekuje se da će objaviti preliminarni izveštaj u roku od mesec dana od nesreće, navodi agencija.

Avion Boing 737-5002, kompanije Srividžaja er srušio se 9. januara, nekoliko minuta nakon poletanja iz glavnog grada Džakarte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.