U trendu

Indonezija: Pomoć za Rohindže, ali ih vraćamo sa brodom

DŽAKARTA – Indonežanske vlasti će pomoći u popravci broda sa više od 100 izbeglica Rohindža, koji se nasukao pored indonežanske obale, ali neće dozvoliti putnicima da potraže utočište u zemlji i vratiće ih sa brodom, naveli su tamošnji zvaničnici Rojtersu.

Ribari su u nedelju primetili brodić kako pluta pored obale Bireuena, okruga na zapadnom ostrvu Sumatra, sa oko 120 muškaraca, žena i dece na palubi.

„Rohindže nisu državljani Indonezije, ne možemo ih samo dovesti čak ni kao izbeglice. To je u skladu sa vladinom politikom“, izjavio je Dajan Surjansija, zvaničnik lokalne mornarice.

Indonežanske vlasti će obezbediti humanitarnu pomoć pogođenim na brodu, uključujući hranu, lekove i vodu, pre nego što vrate brod nazad, dodao je on.

Kako podseća Rojters, Indonezija nije potpisnica Konvencije UN o izbeglicama iz 1951. godine i uglavnom se smatra tranzitnom zemljom za one koji traže azil u trećoj zemlji.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) je u saopštenju naveo da je brod pretrpeo oštećenja motora i da bi mu trebalo dozvoliti da se usidri, izrazivši istovremeno zabrinutost za bezbednost i živote izbeglica na brodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.