U trendu

Indonezija: Upozorenje na novu erpuciju vuklkana na Javi

DŽAKARTA – Indonežanske vlasti podigle su nivo uzbune zbog erupcije vulkana na planini Semera na ostrvu Java i upozorile da bi vulkan mogao ponovo da proradi.

Vulkan na planini Semeru je ranije ovog meseca proradio, u erupciji je poginulo 48 ljudi, a 36 je nestalo u selima koja su ostala zatrpana u slojevima blata, prenosi AP.

Indonežanska geološka agencija saopštila je danas da je intenzivirala aktivnost zbog bojazni da bi vulkan mogao da počne da izbacuje velioke količine lave i užarenog gasa, slično erupciji 4. decembra kojoj su prethodile jake monsunske kiše zbog kojih se delimično obrušio vrh vulkana na 3.676 metara nadmorske visine.

Oko 8 miliona kubnih metara peska koji je izbačen iz vulkanskog grotla preseklo je tok reke Besuk Kobokan, potvrdio je ministar energetike i mineralnih resursa Indonezije Arifin Tasrif.

„Ako u ovim okolnostima ponovo dođe do erupcije stvorili bi se novi tokovi lave koji bi se proširili i na okolna područja“, upozorio je Tasrif i dodao da je vlada izradila novu mapu ugroženih područja i pozvala ljude da se ponašaju u skladu s preporukama.

Šef indonežanskohg Centra za vulkanologiju i geološke rizike potvrdio je da je seljanima koji žive na plodnim padinama Semerua savetovano da ostanu 13 kilometara od kratera, a turižam i rudarske aktivnosti su do daljeg obustavljeni duž sliva reke Besuk Kobokan.

Operacije potrage i spasavanja juče su završene, ali 36 osoba se i dalje vode kao nestale.

Više od 100 ljudi je povređeno, od kojih 22 sa teškim opekotinama, a preko 5.200 objekata je oštećeno, rekao je portparol Nacionalne agencije za vanredne situacije i katastrofe Abdul Muhari.

Nakon posete ugroženom području prošle nedelje, predsednik Džoko Vidodo obećao je da će obnoviti infrastrukturu, uključujući glavni most koji povezuje najteže pogođeni grad Lumajang i druge gradske zone, kao i da će izmestiti oko 2.970 stambenih objekata iz zone neposredne opasnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.