U trendu

Indonezija: Vidodo obezbedio drugi predsednički mandat

DŽAKARTA – Aktuelni predsednik Indonezije Joko Vidodo pobedio je na predsedničkim izborima održanim prošlog meseca i obezbedio drugi mandat.

Prema zvaničnim rezultatima izbora objavljenim danas, Vidodo je osvojio 55,5 odsto glasova, skoro isti koliko su pokazali i preliminarni rezultati, prenosi AP.

Vidodov izazivač drugi put, bivši general Prabovo Subijanto, odbio je da prihvati poraz i prošlog meseca se proglasio za pobednika izbora.

Hiljade policajaca i vojnika su u visokom stanju pripravnosti u glavnom gradu Džakarti, ocekujući proteste Subijantovih pristalica.

Subijanto je tvrdio da je došlo do ogromne izborne prevare u trećoj najvećoj demokratiji na svetu, ali nije izneo nikakav verodostojan dokaz.

Glasovi se javno broje i komisija objavljuje obrazac za tabeliranje sa svakog birackog mesta na svojoj internet stranici, što omogućava nezavisnu verifikaciju.

Prema indonežanskom izbornom zakonu, Subijanto može da se žali na rezultate izbora Ustavnom sudu.

On i članovi njegovog tima najavili su da će mobilisati narod za ulične proteste, umesto da se žale sudu jer, kako kažu, ne veruju da će to doneti pravdu.
U videu emktovanom posle objavljivanja rezultata, Subijanto je ponovo odbio da prizna poraz, ali je pozvao pristalice da se uzdrže od nasilja.
Policija je ovog meseca uhapsila 31 islamskog militanta koji su, kako je saopšteno, planirali da postave bombe tokom očekivanih uličnih protesta protiv izbornih rezultata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.