U trendu

Indonezija: Zatvor za trgovce slonovima

DŽAKARTA – Indonežanski sud izrekao je danas zatvorske kazne za pet muškaraca optuženih da su bili umešani u ubistvo sumatranskog slona i ilegalnu trgovinu slonovačom.

Kazna je izrečena u trenutku kada lokalne vlasti za zaštitu prirode nastoje da zaštite ovu ugroženu vrstu.

Sud u Asehu osudio je muškarce za kršenje indonežanskih zakona o zaštiti prirodnih resursa i njihovih ekosistema, prenosi agencija AP.

Lovokradica koji je ubio slona i odsekao mu glavu, zajedno sa još jednim čovekom optuženim za prodaju slonovače, osuđeni su na tri i po godine zatvora uz novčanu kaznu od 50 miliona rupija (3.487 dolara).

Ostala trojica počinilaca identifikovani su kao trgovci slonovačom, i suočavaju se sa tri godine zatvora i novčanom kaznom od 100 miliona rupija (6.973 dolara).

Slon je pronađen mrtav 11. jula na jednoj plantaži palmi u istocnom Asehu, saopštila je policija, dodajući da su rezultati obdukcije pokazali da je mužjak slona uginuo nakon trovanja.

U poslednjih sedam godina, 46 mrtvih slonova pronađeno je u Asehu, najzapadnijoj indonežanskoj provinciji.

Podaci indonežanskog ministarstva šumarstva i životne sredine pokazuju da se populacija sumatranskih slonova smanjila sa 1.300 u 2014. godini na 693, što je pad od skoro 50 odsto u poslednjih sedam godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.