Inicijativa Moskve za premeštanje sastanaka UN iz Njujorka

MOSKVA – Moskva je pokrenula inicijativu da pojedini skupovi u okviru Ujedinjenih nacije ne budu održani u Njujorku ili na teritoriji SAD, kao odgovor na uskraćivanje viza nekim članovima ruske delegacije za zasednje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

„Kao odgovor na taj potez već smo pokrenuli pitanje da, na primer, sednica Prvog komiteta Generalne skupštine UN ili Komisije o razoružanju ne bude održana u Njujorku ili na teritoriji SAD. Videćemo kako će reagovati drugi članovi međunarodne zajednice. Nije samo da Rusija strada od američke nadmenosti, koja prelazi u apsolutno nedostojnu farsu“, rekao je Rjabkov za magazin „Međunarodni život“.

Ističući da se problem razbuktao, Rjabkov je rekao da više nije u pitanju samo to što SAD zanemaruju apstraktno međunarodno pravo, već i konkretne obaveze države koja je 1947. godine prihvatila da sedište UN bude na njenoj teritoriji i koja je potpisala odgovarajući sporazum.

„Ne sećam se slučaja da su, uprkos mnogim našim apelima na svim mogućim nivoima ovim povodom, u Vašingtonu zauzeli stav koji u tolikoj meri ignoriše očigledne stvari. To je novi kvalitet zanemarivanja svih normi, novi američki antirekord, kao deo plana za sopstveno pozicioniranje na međunarodnoj areni“, naglasio je ruski diplomata.

Ministar spolljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je ranije da je došlo vreme da se postavi pitanje zbog čega je sedište UN u Njujorku.

On je istakao da će Moskva oštro odgovoriti na odluku SAD da ne izda vize jednom delu ruske delegacije, koja je trebalo da učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.