U trendu

Inicijativa otvorena za sve koji zele da rade u svom interes

SKOPLJE – Inicijativa regionalne saradnje je inkluzivna i sveobuhvatna, i svi u regionu su pozvani da joj se priključe, poručio je danas albanski premijer Edi Rama, navodeći da u slučaju Srbije i Kosova inicijativa daje građanima i privredi na znanje da su svi jednaki i pored činjenice da na institucionalnom niovu između njih postoji još uvek jedno otvoreno pitanje.

Na zajedničkoj pres konferenciji u Skoplju sa predsednikom Srbije i premijerom Severne Makedonije, na pitanje albanskog novinara da li će Albanija podeliti iste principe sa Kosovom, kao što je sa Severnom Makedonijom, Rama je rekao da su sva trojica više puta ponovili da je inicijativa inkluzvina i sveoubuhvatna.

„Ova inicijativa je otvorena za sve zemlje koje žele da rade u svom interesu. Albanija će razvijati ovaj proces kad god je to moguće i gde god da je moguće. Sa druge strane, za nas nije problem ukoliko neko ne želi da preduzme nešto ili samo delimičmo preuzima svoj deo“, rekao je Rama.

Kako je rekao, njihova jedina namera je da građani i privrede u zemljama iskoriste slobode koje postoje u EU.

„Kada je reč o Kosovu, Srbija i njen predsednik su napravili jedan dopunski korak unapred, prihvatajući da ova inicijativa ne bude samo sveobuhvatna, već i da ide korak unapred od Berlinskog procesa, koji uključuje slobodu kretanja građana“, rekao je Rama.

Dodao je da ne postiji država na ovoj teritoriji, niti građanin koji će se osetiti diskriminsano.

„Posebno u slučaju Kosova i Srbije, ova inicijativa daje na znanje građanima i preduzećima da su svi isti, jednaki i pored činjenice da na državnom, institucionalnom niovu postoji otvoreno pitanje koje se vodi kroz težak razgovor između dve zemlje“, rekao je Rama.

On je dodao da je ova inicijativa ogroman korak unapred za sve zemlje u regionu, jer, kaže, nemaju pravo na luksuz da ostave sav ovaj potencijal u regionu neiskorišćen, niti zemljama priliku za dalji ekonomski razvoj.

„Ovo je proces koji će pomoći da poraste BDP, ovo je dobar korak. Ako ima nekog ko će reći da postoji nešto loše, neka skrineva agenda… Ovde ne postoji ništa loše, nikakva konspiracija… Ovo je pokret ka budućnosti. Razgovaramo o tome kako da olakšamo ljudima“, rekao je Rama.

Dodao je da je inicijativa važna za mlade, koji se neće deliti na one prvog i drugog reda.

„U januaru 2023. godine između naših zemalja imaćemo 0,0 sekundi čekanja na granici. Naravno da su ostali dobrodošli da se priključe i treba da prekinemo sa tim dijalogom – pozvali ste nas, niste nas pozvali..,. Sve smo pozvali, svih šest zemalja su bile u Tirani, neke su želele, neke nisu želele da se pridruže“, rekao je Rama.

On je dodao da su najbolje politike zasnovane na saradnji, ekonomiji i dobrosusedstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.