U trendu

Inicijativa Pentagona za efikasniji stav prema Kini

PENTAGON – Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin pokrenuo je inicijative kako bi stav prema Kini kao „nastupajućem izazovu“ za američku vojsku bio efikasniji, piše Glas Amerike.

Iako će neke od inicijativa ostati tajna, zvaničnici odbrane rekli su da se njima postavljaju nove organizacione strukture kako bi se bolje odredila konkurencija sa Kinom i kako bi se obezbedilo da izazovi u indo-pacifičkom regionu „dobiju pažnju koju zaslužuju“.

„To je procena učinka sekretarijata u pogledu istinskog tretiranja Kine kao prvog nastupajućeg izazova, a radna grupa je pronašla neke praznine i šavove, neke stvari koje bismo mogli učiniti bolje“, rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi.

Drugi zvaničnik Pentagona rekao je da u pitanju nije „nova strategija ili promena smera od onoga gde je Bajdenova administracija bila do danas“.

„Ova direktiva sekretara na kraju se odnosi dovođenje sekretarijata u red i obezbeđivanje da sekretarijat ispunjava navedeno davanje prioriteta Kini kao nastupajućem izazovu broj jedan“, rekao je zvaničnik odbrane.

Inicijative se zasnivaju na radu Radne grupe za Kinu koju je Pentagon osnovao u februaru kako bi preispitala politike sekretarijata u vezi sa Kinom i istakla glavne prioritete.

Grupa je pregledala hiljade stranica dokumenata, intervjuisala sadašnje i bivše zvaničnike odbrane i konsultovala druge vladine agencije zajedno sa Kongresom, tvrde zvaničnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.