U trendu

Inicijativa za ev. stabilnost, pred Berlin: Vučić je hipnotizer

BRISEL – Evropska unija bi pod hitno trebalo da zatvori Pandorinu kutiju daljih razgovora o promeni granica na Balkanu, ističe tink tenk Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI), u opsežnoj analizi pod naslovom „Hipnotizer – Aleksandar Vučić, Džon Bolton i povratak u prošlost“, koju je objavila uoči sastanka u Berlinu.

U izveštaju, u kojem se detaljno analiziraju trenutna situacija i napetosti u odnosima između Beograda i Prištine navodi se da iznenađuje nedavni uspeh srpskog predsednika Aleksandra Vučića u „ponovnom pakovanju“ ideje o promeni granica kao progresivne nekonvencionalne i van okvira uobičajenog razmišljanja.

Inicijativa u izveštaju navodi da su Vučić i Hašim Tači prošle godine na konferenciji u austrijskom Albahu objavili da razmatraju promenu granica kao deo sporazuma o normalizaciji odnosa.

„Ta ideja je naišla na razumevanje kod pojedinih evropskih diplomata, a od 2018. ima i podršku u SAD, nakon što je Džon Bolton postao savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa“, navodi se u izveštaju, i istovremeno podseća da se nemačka kancelarka Angela Merkel odmah tome suprotstavila.

Promena američke pozicije zdušno je, kako se navodi, pozdravljena u Srbiji, „kao istorijski zaokret i istorijski uspeh“, jer je Vašington do tada smatrao kosovsko pitanje rešenim.

Srpski predsednik dobio je „posebno mesto“ u izveštaju, u skladu sa naslovom analize – „Hipnotizer“ – a opisan je kao „dobar glumac, koji zna biti šarmantan“, te, kako tvrde, bira retoriku za međunarodne sagovornike.

„Vučić razume moć u svim njenim oblicima: moć harizme, moć priča, mirno izgovorenih pretnji, moć iznenađenja i tajminga, moć podizanja očekivanja i prebacivanja krivice“, ocenjuju autori.

Inicijativa zaključuje da EU treba da odbaci ideje o promeni granica i da ponovno potvrdi načela na temelju kojih je Srbija otvorila pristupne pregovore, što uključuje postupnu normalizaciju odnosa sa prištinom.

EU bi, dalje se navodi, trebalo da upozori Vučića da zaustavi „huškanje na rat ministara u srpskoj vladi“.

„Pretnje vojnom intervencijom na severu Kosova su neprihvatljive. Nemačka, Francuska i ostale zemlje članice EU trebalo bi da jasno stave do znanja da su i one spremne da preduzmu veću odgovornost za bezbednost na Balkanu, ako u bilo kojem trenutku američki predsednik odluči da povuče sve američke vojnike“, zaključuju autori analize.

Generalno, Inicijativa u analizi zaključuje da je malo verovatno da će bilo koja balkanska zemlja da postane punopravna članica EU do 2025. godine, te sugeriše da im, umesto toga, treba ponuditi da postanu članice jedinstvenog tržišta do 2025.

„EU bi, takođe, trebalo da podrži kretanje regiona ka Šengenskom prostoru Zapadnog Balkana do 2030, s konkretnim ciljem da bi do tada sve balkanse granice trebalo da postanu nevidljive. Ovo, i prava manjina, pre nego promena granica, kako bi se otarasili manjina, trebalo bi da transformišu granice u regionu“, smatra ESI.

Inicijativa za evropsku stabilnost osnovana je u Sarajevu 1999, kao platforma koja se bavi političkim i drugim procesima u Jugoistočnoj Evropi i proširenjem EU, a danas radi u tri centra – u Berlinu, Briselu i Istanbulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.