U trendu

Inicijativa Zelenskog „Zrno iz Ukrajine“ na samitu u Kijevu

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je danas domaćin međunarodnog samita u Kijevu na kojem je promovisao svoju inicijativu „Zrno iz Ukrajine“ koja predviđa izvoz žitarica u zemlje najugroženije glađu i sušom.

Ukrajinski lider je rekao da je plan pokazao da globalna sigurnost u snabdevanju hranom nisu samo prazne reči za Kijev, preneo je Rojters.

Zelenski je rekao da će to biti jedan od najvećih doprinosa globalnoj stabilnosti u snabdevanju hranom – pravi i neophodan korak.

Zelenski je istakao da je Kijev prikupio oko 150 miliona dolara iz više od 20 zemalja i EU za izvoz žitarica u najugroženije zemlje, uključujući Etiopiju, Sudan, Južni Sudan, Somaliju i Jemen.

„Planiramo da pošaljemo najmanje 60 brodova sa žitaricama iz ukrajinskih luka u zemlje koje se najviše suočavaju sa pretnjom od gladi i suše“, rekao je Zelenski na skupu.

Samitu su lično prisustvovali premijeri Belgije, Poljske i Litvanije, kao i predsednik Mađarske.

Predsednici Nemačke i Francuske i predsednica Evropske komisije održali su govore na samitu putem video linka.

Inicijativa koju je Kijev najavio ranije ovog meseca, predstavlja dodatak sporazumu postignutom uz posredovanje UN koji je omogućio ukrajinski izvoz žitarica preko crnomorskih luka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar