U trendu

Inicijativa Zelenskog „Zrno iz Ukrajineā€œ na samitu u Kijevu

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je danas domaćin međunarodnog samita u Kijevu na kojem je promovisao svoju inicijativu „Zrno iz Ukrajineā€œ koja predviđa izvoz žitarica u zemlje najugroženije glađu i suÅ”om.

Ukrajinski lider je rekao da je plan pokazao da globalna sigurnost u snabdevanju hranom nisu samo prazne reči za Kijev, preneo je Rojters.

Zelenski je rekao da će to biti jedan od najvećih doprinosa globalnoj stabilnosti u snabdevanju hranom ā€“ pravi i neophodan korak.

Zelenski je istakao da je Kijev prikupio oko 150 miliona dolara iz viÅ”e od 20 zemalja i EU za izvoz žitarica u najugroženije zemlje, uključujući Etiopiju, Sudan, Južni Sudan, Somaliju i Jemen.

„Planiramo da poÅ”aljemo najmanje 60 brodova sa žitaricama iz ukrajinskih luka u zemlje koje se najviÅ”e suočavaju sa pretnjom od gladi i suÅ”eā€œ, rekao je Zelenski na skupu.

Samitu su lično prisustvovali premijeri Belgije, Poljske i Litvanije, kao i predsednik Mađarske.

Predsednici Nemačke i Francuske i predsednica Evropske komisije održali su govore na samitu putem video linka.

Inicijativa koju je Kijev najavio ranije ovog meseca, predstavlja dodatak sporazumu postignutom uz posredovanje UN koji je omogućio ukrajinski izvoz žitarica preko crnomorskih luka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.