U trendu

Inspektori OPCW vraćaju se u Britaniju da prikupe još dokaza

LONDON – Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) vratiće se u Veliku Britaniju kako bi prikupili još dokaza u okviru istrage o trovanju dvoje Britanaca u junu, koje je izazvano nervnim agensom „novičokom“.

Kako se navodi u saopštenju te međunarodne organizacije, tim za tehničku pomoć će prikupiti dodatne uzorke i poslati ih na analizu u određene labaratorije, prenosi AP.

Rojters podseća da je u julu britanska vlada zatražila od OPCW da nezavisno identifikuje supstancu, za koju su britanske vlasti utvrdile da je novičok, odnosno nervni agens koji je upotrebljen i u martu prilikom trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Britanija je okrivila Rusiju za trovanje Sergeja i Julije Skripalj, a Moskva negira te optužbe.

Britancima Čarlsu Rouliju (45) i njegovoj partnerki Douni Stardžes (44), pozlilo je u junu u Ejmsberiju, nakon što su bili izloženi otrovu, u blizini mesta u kojem su otrovani i Sergej i Julija Skripalj.

Stardžes je preminula, a Rouli se oporavio i 20. jula je pušten iz bolnice.

Odluka OPCW da se vrati u Britaniju usledila je nakon što je Gardijan objavio, pozivajući se na vladine izvore, da se Britanija sprema da od Rusije zatraži izručenje dvojice osumnjičenih za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije nervnim agensom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.