U trendu

Intenzivna aktivnost diplomata na formiranju nove Vlade CG

PODGORICA – U Crnoj Gori je u toku dogovor stranaka pobedničke koalicije na izborima 30. avgusta 2020. o formiranju nove vlade, licitiranje ko će biti na čelu buduće izvršne vlasti – Dritan Abazović, Andrija Mandić ili Aleksa Bečić, ali i intenzivna aktivnost ambasadora EU, SAD i Velike Britanije, koji imaju svoje viđenje izlaska Crne Gore iz političke krize.

Bečić je sinoć saopštio da se njegova partija odriče mesta budućeg mandatara i predsednika Skupštine ako stranke stare parlamentarne većine budu postigle dogovor o formiranju nove vlasti…Jedna grupa poslanika svakodnevno predlaže svog partijskog šefa za mandatara, a sa druge strane grupa ministara svog stranačkog šefa za mandatara. Nije im stran čak ni institut samokandidovanja i samoutrkivanja …,“ naveo je Bečić aludirajući na Novu srpsku demokratiju i GP URA.

Podgoričke Vijesti pišu da iako nisu nametali rešenje izlaska iz aktuelne političke krize, većina diplomata koja je juče razgovarala sa opozicionim zvaničnicima, izrazila je očekivanje da će biti formirana vlada u kojoj bi bile proevropske partije.

Diplomate u tom poslu, kako su naveli izvori Vijesti, velika očekivanja imaju od Demokrata Alekse Bečića koje bi bile deo paketa s opozicionim partijama, odnosno onim čiji su predstavnici klubova poslanika juče razgovarali o ovim temama sa ambasadorima uticajnih zemalja.

Sagovornici su im bili predstavnici poslaničkih klubova Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije (LP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), kao i poslanici Genci Nimanbegu i Mehmet Zenka ispred kluba albanskih poslanika.

Dan ranije ambasadori su razgovarali i sa Bečićem.

Vijesti pišu da takav stav ambasadora nije iznenađujući jer su ga prethodnih dana javno iznosili i predstavnici Evropske unije, koji prate procese u Crnoj Gori. Oni su poslali poruke da ne vide Demokratski front kao deo izvršne vlasti, što je bila i jučerašnja poruka sastanka u Skupštini.

Na njemu su, sem šefice EU delegacije i diplomata zemalja članica EU, učestvovali ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke i Ujedinjenog kraljevstva Karen Medoks.

Neka nova vlada trebalo bi državu da dovede do prevremenih parlamentarnih izbora. U međuvremenu, očekuje se da Skupština izabere sudije Ustavnog suda i članove Sudskog saveta.

Sagovornik Vijesti, koji je učestvovao na sastanku, rekao je da diplomate nemaju očekivanja od GP URA jer njihov premijer Dritan Abazović nije isporučio obećano – kompletiran Ustavni sud i Sudski savet.

Zenka je Vijestima kazao da su “proevropske političke stranke Crne Gore”, koje su bile na sastanku, poslale jasnu poruku da ta proevropska opcija računa da Crna Gora nema nikakvu drugu opciju, osim puta ka EU. “ „Druge opcije su retrogradne, koje Crnu Goru vode u rane devedesete godine. Jasno smo im predočili naše stavove i neka eventualna rešenja kako bismo prevazišli krizu u kojoj se sada nalazi Crna Gora”, rekao je Zenka.

Ta rešenja su, kako je objasnio, da se formira politička vlada koja bi odgovarala političkom ogledalu Skupštine, a druga opcija je prelazna ili tehnička vlada koja bi se isključivo bavila pripremom što demokratskijih uslova za održavanje izbora.

”Stoga očekujemo da i druge opcije, mislimo pre svega na Demokrate, … da se sklonimo nekih animoziteta jednih prema drugima, i da pre svega gledamo interes Crne Gore”, rekao je Zenka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.