U trendu

Inženjer: Propusti u obnovi moraju se procesuirati

ZAGREB – Inženjer Melita Bestvina, predsednica Hrvatskog društva sudskih veštaka i procenitelja, izjavila je da se svi propusti u gradnji i obnovi kuća posle rata danas apsolutno mogu i moraju utvrditi, a ako se utvrdi da je bilo propusta treba ih procesuirati jer, kako je navela, ratno profiterstvo ne zastareva.

Ta pitanja, ističe, ne smeju ostati bez odgovora posle zemljotresa u martu prošle godine u Zagrebu i prošlonedelnog u centralnoj Hrvatskoj na širem području Siska, Petrinje i Gline.

Navela je da je sve to moguće utvrditi.

“Ovo je previše ozbiljna stvar koja se dogodila. I ako prelazimo preko krupnih stvari kao što su ratna profiterstva, za koja je definisano da nema zastare, onda mi moramo dovesti stvari pred lice pravde”, rekla je Bestvina za zagrebačku N1 tv.

Pojasnila je da je najpre neophodno uspostaviti registar štete, kao jedinstvena digitalna baza svih šteta od prirodnih katastrofa, a što se tiče naknadnog utvrđivanja stanja s obnovom nakon rata, ona kaže da će „fotografije biti glavni dokaz nakon rušenja svih tih objekata koji su dobili crvenu nalepnicu.”

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.