U trendu

Ipak pobeđuje: Republikanka pobedila na „referendumu o Trampu“

Republikanka Karen Hendl odnela je pobedu na vanrednim kongresnim izborima u američkoj saveznoj državi Džordžiji, koje su mnogi politički analitičari doživeli kao referendum o predsedniku SAD, republikancu Donaldu Trampu, navodi „Glas Amerike“.

Navodi se da je pobedom Hendlove nad demokratskim rivalom, 30-godišnjim Džonom Osofom, završena najskuplja kongresna trka u američkoj istoriji, u kojoj su dva izborna štaba i njihovi saradnici zajedno potrošili oko 50 miliona dolara.

Ona se zahvalila Trampu i drugim republikanskim liderima u pobedničkom govoru, a onda se osvrnula na prošlonedeljnu pucnjavu u kojoj je ranjen republikanski kongresmen Stiv Skalis, pozivajući na stišavanje gneva u američkoj politici.

„Moramo da izdignemo ovu naciju da bismo pronašli civilizovaniji način da rešavamo svoje nesuglasice. U ovoj zemlji, u ovim Sjedinjenim Državama, nikome ne sme da bude ugrožen život zbog njegovih političkih uverenja“, rekla je ova republikanka.

Vanredni izbori raspisani su pošto je u februaru kongresmen Tom Prajs podneo ostavku kada ga je predsednik Tramp imenovao za sekretara za zdravstvo.

Republikanci su kontrolisali okrug u blizini Atlante od kada je bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič prvi put pobedio u njemu 1979.

„Glas Amerike“ navodi da su demokrate ipak verovale da može da dođe do preokreta, imajući u vidu brzi pad Trampove popularnosti i činjenicu da je porazio demokratsku kandidatkinju za Belu kuću Hilari Klinton za samo jedan odsto glasova u tom okrugu na predsedničkim izborima prošlog novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.