U trendu

Iračka vojska: Osam raketa ispaljeno prema američkoj ambasadi u Bagdadu

Osam raketa ispaljeno je danas prema američkoj ambasadi u Bagdadu, saopštile su iračke vlasti i vojska koje strahuju od ponovnih nemira skoro godinu dana od ubistva iranskog generala u Iraku.

Vlasti su u prvom izveštaju navele da su ispaljene tri rakete. 

Iračka vojska je saopštila da je jedna „zabranjena grupa“ ispalila rakete. 

Američka ambasada u glavnom gradu Iraka potvrdila je da su rakete ispaljene prema takozvanoj zelenoj zoni u Bagdadu, gde su smeštene strane ambasade. 

„Pozivamo sve iračke vlasti da preduzmu korake u sprečavanju takvih napada i otkriju odgovorne“, navela je ambasada SAD. 

Odbrambeni sistem C-RAM upotrebljen je za uništavanje raketa u vazduhu, navele su iračke vlasti i dodale da je pričinjena materijalna šteta na jednom parkingu. 

Američka ambasada je tokom leta postavila odbrambeni sistem C-RAM jer su  razne oružane grupe pojačale raketne napade na ambasadu. 

Ambasada je u decembru povukla deo svog osoblja. To je privremena mera doneta uoči godišnjice ubistva u Bagdadu iranskog generala Kasema Solejmanija. 

Solejmani, koji je smatran drugim najmoćnijim čovekom u Iranu, ubijen je 3. januara ove godine u američkom napadu bespilotnom letelicom na aerodrom kod Bagdada, po naredjenju predsednika SAD Donalda Trampa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.