U trendu

Irački parlament otkazao glasanje o novom predsedniku države

BAGDAD – Irački parlament otkazao je danas glasanje o novom predsedniku države, jer nije imao kvorum za održavanje sednice, izjavila su trojica poslanika.

U parlamentu je bilo prisutno samo 58 poslanika od 329, a potrebno je dve trećine za izbor novog predsednika, prenosi agencija Rojters.

„Većina političkih partija bojkotovala je današnju sednicu zbog odsustva političkog dogovora o predsedniku“, rekao je sunitski poslanik Mishaan Jabouri i dodao da se parlament neće sastajati sve dok se ne postigne dogovor.

U nedelju su mnogi poslanici rekli da će bojkotovati postupak glasanja, nakon što je irački savezni sud suspendovao predsedničku kandidaturu bivšeg ministra spoljnih poslova Hošjara Zebarija zbog optužbi za korupciju.

Zebari, istaknuti kurdski političar koji je bio irački ministar spoljnih poslova više od jedne decenije, bio je ministar finansija u trenutku kada ga je parlament razrešio dužnosti 2016. godine zbog navodne korupcije, preneo je Rojters.

On je negirao optužbe.

Prošle sedmice četiri poslanika podnela su peticiju saveznom sudu tražeći Zebarijevo izuzeće iz predsedničke trke i optužujući ga za finansijsku i administrativnu korupciju iz 2016. godine.

Rojters navodi da je Zebari, jedan od 25 kandidata, imao velike šanse da pobedi na izborima pre nego što su se optužbe za korupciju ponovo pojavile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar