U trendu

Irak: Dve osobe ubijene na protestima protiv kurdskih partija

BAGDAD – Dva demonstranta ubijena su na obnovljenim protestima u severnom delu Iraka organizovanih protiv vladajućih kurdskih političkih partija, saopštila su dvojica lokalnih zvaničnika.

Zvaničnici su naveli da su jednog demonstranta upucali pripadnici obezbeđenja koje čuva sedište Demokratske stranke Kurdistana u gradu Takja zapadno od Sulejmanije, prenosi Rojters.

Drugi demonstrant upucan je kada su pripadnici kurdskih bezbednosnih snaga otvorili vatru kako bi rasterali učesnike protesta u gradu Sied Sadiku istočno od Sulejmanije, navode zvaničnici.

Kurdske vlasti izdale su danas odluku o zabrani kretanja između Sulejmanije i okolnih gradova u periodu od 24 sata, u pokušaju da spreče širenje nemira. Kretanje između gradova oko Sulejmanije je takođe zabranjeno do srede u ponoć.

Kurdske specijalne snage raspoređene su unutar Sulejmanije i kancelarija Demokratske stranke Kurdistana u obližnjim gradovima, koje se nalaze na meti demonstranta u poslednjih nekoliko dana.

Protesti zbog neisplaćenih plata proširili su se u najmanje šest gradova u blizini Sulejmanije, dok demonstranti pale zgrade u kojima se nalaze sedišta političkih stranaka i lokalnih vlada.

Na meti njihove kritike nalaze se Demokratska stranka Kurdistana i Partiotska unija Kurdistana, koje kontrolišu oblast oko Sulejmanije.

Poluautonomni irački region Kurdistan je, kao i celu zemlju, pogodila kriza izazvana pandemijom, tokom koje su prihodi od nafte znatno opali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar