Irak: Najmanje 30 mrtvih u novom talasu protesta

BAGDAD – Najmanje 30 ljudi je poginulo u novom talasu protesta širom Iraka, kada je policija otvorila vatru da bi rasterala demonstrante, saopštila je poluzvanična iračka Visoka komisija za ljudska prava.

Desetine hiljada ljidi, uglavnom mladih i nezaposlenih muškaraca, preplavile su juče trgove i blokirale ulice u Bagdadu, protestujući zbog teške ekonomske situacije i lošeg rada javnih službi, prenosi AP.

Nereda je bilo i u Nasiriji, Amari, Samavi i još nekim iračkim gradovima.

Kako je saopštio visoki irački bezbednosni zvaničnik, demonstranti u Bagdadu su poginuli kada su snage bezbednosti ispalile bojevu municiju kako bi ih rasterale.

On je rekao da je policija upotrebila i suzavac i gumene metke protiv demonstranata.

Do nasilja u Nasiriji je došlo kada je iračka šiitska militantna grupa Asaib Al al-Hak otvorila vatru na grupu demonstranata koji su pokušavali da uđu u njenu lokalnu kancelariju, dok su u južnom gradu Amara učesnici protesta pokušali da uđu u kancelarije lokalne milicije.

Demonstranti su zapalili kancelarije šiitske političke partije i šiitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Mutana, saopštila je policija.

Kancelarije pokreta Hikma i Asaib Al al-Hak zapaljene su u gradu Samava.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom meseca, postali su nasilni pošto su bezbednosne snage počele da koriste bojevu municiju.

Posle nedelju dana nasilja u prestonici Iraka i južnim delovima zemlje, vladinom istragom utvrđeno je da su snage bezbednosti koristile prekomernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000. Ubijeno je i osam pripadnika bezbednosnih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.