Irak: Sedam mrtvih, 200 povređenih u današnjim protestima

BAGDAD – Iračke elitne anti-terorističke jedinice koristile su danas bojevu municiju i suzavac kako bi sprečile demonstrante da upadnu na bagdadski aerodrom, nakon što je u novim protestima širom zemlje poginulo najmanje sedam ljudi, a više od 200 povređeno.

Broj poginulih u novim sukobima iračkih snaga bezbednosti i demonstranata od juče je porastao na najmanje devet.

U južnom iračkom gradu Nasirija uveden je policijski čas, nakon što je došlo je do razmene vatre između demonstranata i anti-terorističkih jedinica koje su raspoređene u tom gradu pošto je policija „izgubila kontrolu“ nad situacijom, prenosi Rojters.

Policjski čas uveden je u još dva grada na jugu Iraka, Amari i Hili.

Protesti, koju su počeli juče zbog nezaposlenosti, teške ekonomske situacije i nedostatka osnovnih usluga kao što su struja i voda, eskalirali su danas.

Mnogi demonstranti uzvikivali su „pad režima“, što je slogan korišćen 2011. godine tokom Arapskog proleća.

Portparil Ministarstva unutrašnih poslova izjavioje da je jedo dete poginulo kada je demonstrant u jugoistočnom delu Bagdeada bacio Molotovljev koktel na vozilo u kojem su bili civili.

U južnom gradu Nasirija demonstrant je poginuo kada je policija otvorila vatru da rastera okupljene, dok je drugi preminuo od zadobijenih povreda, rečeno je Rojtersu iz zdravstvenih službi.

Policija i vojska otvorile su vatru i bacile suzavac kako bi rasterale stotine demonstranata širom Bagdada.

Vlada je u jučerašnjem saopštenju navedela da je među povređenima 40 pripadnika bezbednosnih snaga i optužila „grupe koje su izazvale nerede“ za nasilje.

Irački premijer Adel Abdul Mahdi predsedavao je danas hitnim sastankom nacionalnog Saveta bezbednosti, nakon kojeg je u saopštenju izraženo žaljenje zbog pogibija i povređenih na obe strane u utorak i podržano pravo na proteste i slobodu izražavanja.

U saopštenju nisu pomenuti današni protesti.

„Savet podržava pravo na proteste, slobodu izražavanja i legitimne zahteve demonstranata, ali osuđuje činove vandalizma koji su se desili tokom protesta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će biti preduzete odgovarajuće mere kako bi se zaštitili civili, javnost i privatna svojina.

Snage bezbednosti blokirale su nekoliko puteva u Bagdadu, uključujućiu most koji vodi do utvrđene Zelene zone, gde se nalaze vladine zgrade i strane ambasade, kao deo jakih mera bezbednosti.

U pokušaju da smiri strasti, premijer je juče obećao zaposlenje za svršene studente.

On je naredio Ministarstvu za naftu i drugim vladinim telima da uvrste kvotu od 50 odsto za lokalne radnike u buduće ugovore sa stranim kompanijama.

Zemlja bogata naftom decenijama se suočava sa teškoćama, od vladavine Sadama Huseina tokom koje je godinama bila pod sankcijama Ujedinjenih nacija, preko američke invazije 2003. godine i građanskog rata, do borbe protiv Islamske države, nad kojom je 2017. godine proglašena pobeda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.