U trendu

Iran apeluje da se ne objavljuju detalji nuklearnog programa

TEHERAN – Iran je pozvao agenciju za nuklearni nadzor Ujedinjenih nacija da izbegava objavljivanje „nepotrebnih“ detalja o nuklearnom programu Teherana, javila je državna TV danas, dan nakon što su Nemačka, Francuska i Britanija rekle da Teheran nema verodostojan civilni razlog za obogaćivanje uranijuma.

U izveštaju se citira izjava iranskog nuklearnog odeljenja u kojoj se od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) traži da izbegava objavljivanje detalja o iranskom nuklearnom programu koji mogu izazvati zabunu, prenosi AP.

„Očekuje se da međunarodna agencija za atomsku energiju izbegava da pruža nepotrebne detalje i spreči popločavanje tla za nesporazum“ u međunarodnoj zajednici, navodi se u izjavi, bez širih obrazloženje.

U subotu su Nemačka, Francuska i Britanija „pritisnule“ Iran da odustane od svog plana obogaćivanja uranijuma, nazivajući ga „najnovijim planiranim kršenjem“ nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svetskim silama.

Cilj sporazuma je sprečiti Iran da razvije nuklearnu bombu, što Iran insistira da ne želi da uradi.

„Iran nema verodostoju civilnu upotrebu uranijuma“, navodi se u zajedničkom saopštenju i ističe da „proizvodnja uranijuma ima potencijalno ozbiljne vojne implikacije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.