U trendu

Iran: Humanitarnoj radnici godinu dana zatvora

TEHERAN – Iranski revolucionarni sud osudio je britansko-iransku humanitarnu radnicu Nazanin Zagari-Ratklif na jednogodišnju zatvorsku kaznu i zabranio joj napuštanje zemlje godinu dana, izjavio je danas njen advokat Hožat Kermani.

„Nazanin Zagari osuđena je pod optužbom za propagandu protiv Islamske Republike“, rekao je Kermani za veb stranicu Emtedad, prenosi Rojters.

Zagari-Ratklif, menadžerka projekata u dobrotvornoj organizaciji Fondacije Tomson Rojters, uhapšena je na aerodromu u Teheranu u aprilu 2016. godine i kasnije osuđena za zaveru za svrgavanje svešteničkog establišmenta.

Oslobođena je iz kućnog pritvora prošlog meseca na kraju petogodišnje kazne, ali joj je odmah naloženo da se vrati na sud zbog novih optužbi o propagandi.

Kermani je rekao da će se na novu kaznu žaliti u roku od 21 dana prema iranskom zakonu.

Njena porodica i fondacija, dobrotvorna organizacija koja posluje nezavisno od medijske kuće Tomson Rojters i njene filijale za vesti Rojters, negiraju optužbe.

Zagari-Ratklif je provela četiri godine u zatvoru pre nego što je prebačena u kućni pritvor u martu 2020. godine tokom pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.